Ciastka może nie wyglądają cudownie, ale są naprawdę pyszne i - co ważne - nie zawierają niepotrzebnych, niezdrowych składników. Zanim zabrałam się za zrobienie zdjęcia, zostały tylko trzy... Polecam! :)
Przepis na ciasteczka razowe z czekoladą
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 70 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych
- 140 g mąki żytniej razowej (dostępna np. w Arturo)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g posiekanej gorzkiej czekolady*
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko w trakcie ucierania. Następnie dołożyć resztę składników i wszystko razem wymieszać. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i spłaszczyć łyżeczką. Piec w temp. 180 C przez ok. 15 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją.
* Ja raz dodałam 150 g gorzkiej czekolady i jednego zająca wielkanocnego - wtedy ciasteczka były jeszcze lepsze!
Źródło: Julita Bator, Zamień chemię na jedzenie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2013, s. 116.
0 komentarze :
Prześlij komentarz