4 maja 2015

Mamy coś słodkiego? - przepis na zdrowe ciasteczka razowe z czekoladą


Ciastka może nie wyglądają cudownie, ale są naprawdę pyszne i - co ważne - nie zawierają niepotrzebnych, niezdrowych składników. Zanim zabrałam się za zrobienie zdjęcia, zostały tylko trzy... Polecam! :)

Przepis na ciasteczka razowe z czekoladą


Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych
  • 140 g mąki żytniej razowej (dostępna np. w Arturo)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady*

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko w trakcie ucierania. Następnie dołożyć resztę składników i wszystko razem wymieszać. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i spłaszczyć łyżeczką. Piec w temp. 180 C przez ok. 15 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją.

* Ja raz dodałam 150 g gorzkiej czekolady i jednego zająca wielkanocnego - wtedy ciasteczka były jeszcze lepsze!

Źródło: Julita Bator, Zamień chemię na jedzenie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2013, s. 116.



0 komentarze :

Prześlij komentarz