28 lipca 2015

BATON Z AMARANTUSEM - BEZ CHEMII



Składniki:

- 25 g migdałów
- 40 g żurawiny
- 50 g płatków owsianych
- 20 g ekspandowanego amarantusa (można dodać więcej)
- 30 g sezamu
- 40 g nierafinowanego cukru trzcinowego (jak dla mnie wystarczy mniej, np. 20 g)
- 100 g miodu
- 50 g masła

Wykonanie:

Posiekać migdały i pokroić żurawinę. 
Migdały podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać do migdałów płatki owsiane, a na końcu sezam. Mieszać, by nie spalić.
W rondelku roztopić masło, cukier i miód - gotować ok. 2 minuty.
Połączyć wszystkie składniki - czyli wsypać do rondelka żurawinę, przypieczone migdały z płatkami i sezamem oraz amarantus.
Przelać/przełożyć masę na małą blaszkę (najlepiej 12x22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 
Po wystudzeniu włożyć do lodówki. 

Przygotowanie słodkiej i zdrowej przekąski zajmuje ok. 10 minut. Smacznego! :)

W oryginalnym przepisie, zaczerpniętym z książki Julity Bator*, wśród składników są suszone daktyle (50 g), które pominęłam (bo nie lubię), ale Wy możecie dodać. :)

*Julita Bator, Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy, Wydawnictwo Znak, Kraków 2014.

0 komentarze :

Prześlij komentarz