22 czerwca 2016

Lody marchewkowo-brzoskwiniowe

Wydawać by się mogło, że przygotowanie lodów w domu to zadanie dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne niż kupno gotowych produktów. Czy rzeczywiście? Zrobienie masy warzywnej, owocowej czy mlecznej zajmuje kilka minut. Trzeba jednak poczekać, aż lody się zamrożą, dlatego warto być zapobiegawczym i o lodach pomyśleć wcześniej. I to jedyny szkopuł. Co zyskujemy w zamian? Zdrowe i smaczne lody, po które można sięgnąć w dowolnej chwili, bez chodzenia do sklepu, studiowania etykietek i zastanawiania się, czy to, co zawierają sklepowe produkty, jest dobre dla dzieci! A lody można zrobić nawet z marchewki, groszku czy szpinaku! I nie uwierzycie, ale te lody są naprawdę dobre, a dzieci - przynajmniej moje - lubią je jak każde inne. Lody to lody, zawsze smakują. :)

Przepis na lody


Składniki:
  • 4 marchewki
  • 3 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki
  • 1 łyżka cukru, miodu lub syropu z agawy
Marchew pokrój w plasterki i ugotuj (w sumie nie musisz kroić, ale jak nie pokroisz, gotuje się dłużej). 
Jeśli masz blender:
Do miski od blendera wrzuć marchew i obrane ze skórki brzoskwinie (lub nektarynki), dodaj słodziwo i zetrzyj na gładką masę. Umieść papkę w pojemniczkach do lodów (aktualnie do kupienia w Lidlu). 
Jeśli nie masz blendera - zetrzyj marchew i brzoskwinie w inny sposób, np. na tarce.

Następnego dnia poczęstuj dzieciaki pysznymi, zdrowymi lodami. :)

***

Przepis zaczerpnęłam z fantastycznej książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż Słodki przepis na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek,  czasem bez glutenu, pożyczonej od koleżanki poznanej m.in. dzięki blogowaniu. :) Wielkie dzięki. :)





0 komentarze :

Prześlij komentarz