Wydawać by się mogło, że przygotowanie lodów w domu to zadanie dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne niż kupno gotowych produktów. Czy rzeczywiście? Zrobienie masy warzywnej, owocowej czy mlecznej zajmuje kilka minut. Trzeba jednak poczekać, aż lody się zamrożą, dlatego warto być zapobiegawczym i o lodach pomyśleć wcześniej. I to jedyny szkopuł. Co zyskujemy w zamian? Zdrowe i smaczne lody, po które można sięgnąć w dowolnej chwili, bez chodzenia do sklepu, studiowania etykietek i zastanawiania się, czy to, co zawierają sklepowe produkty, jest dobre dla dzieci! A lody można zrobić nawet z marchewki, groszku czy szpinaku! I nie uwierzycie, ale te lody są naprawdę dobre, a dzieci - przynajmniej moje - lubią je jak każde inne. Lody to lody, zawsze smakują. :)
Przepis na lody
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki
- 1 łyżka cukru, miodu lub syropu z agawy
Marchew pokrój w plasterki i ugotuj (w sumie nie musisz kroić, ale jak nie pokroisz, gotuje się dłużej).
Jeśli masz blender:
Do miski od blendera wrzuć marchew i obrane ze skórki brzoskwinie (lub nektarynki), dodaj słodziwo i zetrzyj na gładką masę. Umieść papkę w pojemniczkach do lodów (aktualnie do kupienia w Lidlu).
Jeśli nie masz blendera - zetrzyj marchew i brzoskwinie w inny sposób, np. na tarce.
Następnego dnia poczęstuj dzieciaki pysznymi, zdrowymi lodami. :)
***
Przepis zaczerpnęłam z fantastycznej książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż Słodki przepis na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek, czasem bez glutenu, pożyczonej od koleżanki poznanej m.in. dzięki blogowaniu. :) Wielkie dzięki. :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz