3 listopada 2015

Tortilla bez chemii

Lubicie tortille? My lubimy, ale ilość chemii w gotowych plackach trochę przeraża... (patrz: zdjęcie) Dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam przepis na tortillę w książce, o której już wspominałam ("Zamień chemię na jedzenie - Nowe przepisy").

Składniki: 

- 4 szklanki mąki orkiszowej
- 240 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąkę zalewamy wodą, czekamy chwilę i dodajemy resztę składników, czyli olej i sól, a następnie zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę, która powinna poleżeć ok. 20 minut, najlepiej przykryta ręcznikiem. 
Odrywamy od ciasta niewielkie kawałki, które należy rozwałkować na okrągłe placki (ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać).
Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (nie za długo, bo zrobią się twarde i łamliwe).

Dodatki - co kto lubi
My smażymy pierś z kurczaka w ulubionych przyprawach i tniemy na kawałki. Dodajemy też sałatę, pomidora, ogórka kiszonego, cebulę i paprykę. Kładziemy dodatki na placek wysmarowany keczupem i majonezem (chyba że chce nam się robić sos).

A oto składniki tortilli, którą można kupić w sklepie na Be:

Wyświetlanie WP_20151001_15_20_27_Pro.jpg

0 komentarze :

Prześlij komentarz