Kilka - dość oczywistych, ale wartych przypomnienia - uwag na temat żywności zaczerpniętych z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie":
- MLEKO - zamiast mleka UHT i homogenizowanego, lepiej sięgać po mniej przetworzone mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowane z krótkim terminem przydatności do spożycia; a najlepiej pić świeże mleko prosto od krowy;
- MASŁO czy MARGARYNA - margaryna zawiera niezdrowe tłuszcze trans, lepsze więc jest masło (masło extra - minimum 82% tłuszczu);
- ŚMIETANA czy JOGURT - jogurt naturalny nie zawiera dodatkowych, niezdrowych substancji i jest mniej kaloryczny;
- ŻÓŁTY SER - prawdziwy ser może zawierać, poza mlekiem, kultury bakterii i podpuszczkę, jest też droższy od seropodobnych podróbek, które zawierają szkodliwe dodatki (np. annato, azotan potasu, namatacynę);
- BIAŁY SER - powinien składać się wyłącznie z białego sera i kultur bakterii;
- DESERKI/SERKI DLA DZIECI - często zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię modyfikowaną, syntetyczne witaminy, sztuczne barwniki i aromaty, czyli składniki, których dzieci powinny unikać; dobry i zdrowy jogurt można przygotować z jogurtu naturalnego i owoców;
- MĄKA - biała, przetworzona przemysłowo mąka pszenna pozbawiona jest składników odżywczych i może powodować różne choroby; zdecydowanie zdrowsze są mąki orkiszowe i żytnie, najlepiej razowe, których można używać do różnych wypieków (np. do ciast, naleśników, racuchów);
- CHLEB - pieczywo może zawierać całą masę chemii (barwniki, konserwanty, substancje spulchniające, emulgatory itp.), zwłaszcza chleb o długim terminie przydatności do spożycia i pieczywo kupowane w supermarketach (zwykle rozmrażane); lepiej zatem kupować pieczywo w małych, sprawdzonych piekarniach, chleb na zakwasie, bez dodatku karmelu; można też piec chleb w domu...
- JAJKA - warto patrzeć na oznaczenia (od 0 do 3) i kupować jajka z najniższym numerem kodu, "trójki" bowiem pochodzą od kur z chowu klatkowego, karmionych paszą, a często także antybiotykami i hormonami; najlepiej kupić jajka prosto ze wsi, od sprawdzonego gospodarza; a warto jeść jajka, ponieważ zawierają pełnowartościowe białko, wiele witamin, minerałów i kwasów.
- MAKARON - w wielu sklepach, nie tylko z ekologiczną żywnością, można kupić makaron z lepszej mąki, np, orkiszowej, żytniej, gryczanej, jęczmiennej lub kukurydzianej;
- RYŻ - brązowy, a więc nieprzetworzony, jest lepszy od białego, pozbawionego składników mineralnych;
- PŁATKI ZBOŻOWE - najlepsze płatki nie powinny zawierać nic prócz zboża (można samemu do nich dodać miód, orzechy, owoce), najzdrowsze są płatki owsiane; płatki "dla dzieci" mają często cukier, glukozę, szkodliwe barwniki itp.
- WARZYWA I OWOCE - mogą być zanieczyszczone pestycydami i azotanami, dlatego należy unikać nowalijek (lub uprawiać warzywa i zioła na balkonie czy ogrodzie), a zimą i wczesną wiosną kupować mrożonki; w marketach najlepiej wybierać produkty nieumyte i niezapakowane w folię oraz słoiki zamiast puszek; najlepiej zaopatrywać się u lokalnych rolników w sezonowe warzywa i owoce; trzeba też pamiętać, by dokładnie je myć;
- MIĘSO - lepiej kupić mniej mięsa, ale od zaufanego rolnika lub w renomowanym sklepie mięsnym niż więcej z masowego chowu, należy uważać na produkty wędzone przemysłowo i "mokre" wędliny, parówki powinny być bez syntetycznych dodatków i z jak największym procentowym udziałem mięsa, szynki i pasztety można piec samemu w domu;
- WODA - woda z kranu nadaje się do picia bez przegotowania; woda przegotowana często zawiera kamień, który osadza się w czajniku; jeśli woda z kranu jest twarda i zostawia osad, można ją filtrować, np. Britą;
- WODA BUTELKOWA - woda źródlana ma skład zbliżony do wody z kranu (a więc po co przepłacać?), w wodzie mineralnej stosunek wapnia do magnezu (Ca:Mg) powinien wynosić 2:1. W zależności od ogólnej zawartości minerałów w litrze wody mineralnej stosuje się ich klasyfikację od bardzo niskozmineralizowanych (nie więcej niż 50 mg/l) do wysokozmineralizowanych (powyżej 1500 mg/l). Wody wysokozmineralizowane to: Muszynianka, Staropolanka 2000, Piwniczanka, średniozmineralizowane to Nałęczowianka, Jurajska, Cisowianka, Kinga Pienińska oraz Ustronianka Biała, niskozmineralizowane – Kropla Beskidu, Arctic Plus i Dobrowianka. Wody wysokozmineralizowane, ze względów dietetycznych, są bardziej korzystne od wód źródlanych, jednak oprócz składników wartościowych zawierają także składniki toksyczne w większych ilościach (np. bar, rad). Dobrze zatem wybierać różne wody albo średniozmineralizowane.
PRZEMYŚLENIA
- - jeśli dziecko często choruje i nie skutkują kolejne antybiotyki, witaminy i preparaty wzmacniające odporność, zastanowiłabym się nad całkowitą zmianą diety;
- - nie można ufać nazwom produktów i reklamom zachęcającym do zakupu, trzeba zawsze sprawdzać, jakie składniki zawiera dany produkt;
- - sklepowe słodycze, choć tak smaczne i kuszące, są złe - lepiej zastąpić je (w miarę możliwości i silnej woli) zdrowszymi przekąskami i słodkościami własnej produkcji;
- - kupując mięso i warzywa z ekologicznych gospodarstw, można mieć pewność, że wraz z jedzeniem dziecko nie dostaje sztucznych nawozów, antybiotyków, hormonów i innych szkodliwych substancji;
- - jeśli dziecko lubi pieczywo i makarony, dobrze, by jadło produkty, które nie zostały pozbawione wartościowych minerałów i witamin;
- - zamiast robić wszystko, by dziecko jadło więcej (mam w domu niejadka), powinnam skupić się na tym, by jadło to, co zdrowe, najlepiej żywność pochodzącą ze sprawdzonych gospodarstw i jak najmniej słodzonych produktów "dla dzieci".
Tekst powstał na podstawie książki Julity Bator, Zamień chemię na jedzenie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2013.
"Zamień chemię na jedzenie" - cz. 1 - KONSERWANTY
"Zamień chemię na jedzenie" - cz. 2 - CUKIER
"Zamień chemię na jedzenie" - cz. 1 - KONSERWANTY
"Zamień chemię na jedzenie" - cz. 2 - CUKIER
Jakie to szczęście znać rolnika, który dostacza Ci świeże jaja od szczęśliwych kurek, ekologicznego kurczaczka, warzywa, owoce, mleko prosto od krowy i twarożek:)
OdpowiedzUsuńTak, mam wyjątkowe szczęście, mój rolniku! :)
OdpowiedzUsuń